Wist je dat het klassieke konijnenvoer uit een zak (de gedroogde brokjes) zeker niet de hoofdmaaltijd van uw konijn mag zijn?
1️⃣ Het voornaamste waar een konijn behoefte aan heeft is hooi (of gras). Dit moet permanent ter beschikking zijn van uw huisdier. Een konijn eet de ganse dag door.
2️⃣ Op de tweede plaats in de voedseldriehoek van het konijn komen groenten en kruiden. Voorbeelden van kruiden die je kan geven zijn peterselie, koriander, basilicum of rozemarijn. Als groenten kan je bv. waterkers, witlof, wortelloof of radijzen geven.
3️⃣ Bijna helemaal bovenaan in de driehoek staan de korreltjes pas. Geef hiervan maximum 25g per kg lichaamsgewicht per dag.
Een onevenwichtige voeding bij konijnen leidt heel vaak tot gezondheidsproblemen. Vooral spijsverteringsproblemen, met mogelijk zelfs het volledig stil komen te liggen van het maagdarmstelsel, komen vaak voor en zijn potentieel levensbedreigend.
Hiernaast kunnen problemen met de voeding ook leiden tot onder andere tandproblemen, urinewegaandoeningen of overgewicht.